6 души са обвиняеми за инцидента в с. Гърмен

10490
6 души са обвиняеми за инцидента в с. Гърмен
Снимка: БГНЕС

Три досъдебни производства - за принуда, причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и хулиганство, както и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин, са образувани от Районна прокуратура - гр. Гоце Делчев и МВР във връзка със събитията в с. Гърмен през последната седмица, съобщиха от От пресцентъра на прокуратурата.

От съобщението на прокуратурата станаха ясни точните причини за инцидента в с. Гърмен, както и че шестима души са привлечени като обвиняеми заради него. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова присъства на парламентарен контрол, където отговори на депутатски въпрос свързан с инцидента в с. Гърмен. Министър Бъчварова обясни, че 10 души са задържани за срок от 24 часа, а охраната от близо 70 души не е разрешила нарушаването на обществения ред и не е допуснала престъпление. Вътрешният министър посочи, че до момента са извършени адресни проверки на близо 374 лица, като сред тях не са установени нарушения. Румяна Бъчварова обясни, че при този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит да бъде квалифициран този конфликт като етнически, какъвто не е. Тя коментира, че кметът на общината изчаква да се успокои обстановката, за да може да се монтира видеонаблюдение.

Бъчварова: Организаторите на срещата с Маковей не й бяха обяснили за България

Не бяхме подготвени за идването на Моника и за срещата с нея. Не знаехме и какво е правила г-жа Маковей и след напускането на румънскот...

Пред журналисти в Народното събрание Лютви Местан, председател на парламентарната група на ДПС заяви, че по отношение на осигуряването на реда властите са взели необходимите мерки, за да се избегнат сблъсъци. Местан обясни, че дълбокият политически въпрос, не е как действа държавата, когато напрежението вече се е породило, а превантивната политика, която предприема. Той изтъкна, че при проблема с ромската интеграция трябва да се води добре осмислена политика на интегриране.

Лютви Местан допълни, че единствено ДПС предлага системно решение на този хроничен проблем. Според него избягването на следващия конфликт, може да стане само чрез образователна интеграция. Кметът на община Гърмен Минка Капитанова каза за Радио „Фокус“ – Пирин, че в общината всеки ден се провеждат проверки, съвместно с органите на реда сред ромското население, за да се установи имат ли адресна регистрация в общината. Тя изтъкна, че са били открити 4 души, които са пребивавали незаконно там. Кметът допълни, че голяма част от незаконно пребиваващите роми са напуснали селото, но недоволството на местните жители остава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград