Двама служители на ЕРП с обвинение за смъртта на дете

8725
Двама служители на ЕРП с обвинение за смъртта на дете
Снимка: БГНЕС

Двама служители на ЧЕЗ от Гоце Делчев са обвинени за смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов от село Копривлен. Трагедията се разигра преди две години.

Обвинението е повдигнато от Окръжната прокуратура в Благоевград. Тя води разследването по случая.

На 19 май 2013 г., 11-годишният Ангел е играел в училищния двор на Основно училище "Никола Вапцаров" в село Копривлен, община Хаджидимово. При прескачане на металната ограда на училищния двор, детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта му. В оградата на училищния двор бил опрял скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан, поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

Като обвиняеми държавното обвинение привлича Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата електромонтьори в "ЧЕЗ Разпределение България". Обвинението е за немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност. Дейността им, по непредпазливост, е причинила смъртта на Ангел – престъпление по чл. 123 ал.1 от НК, смята прокуратурата.

На 7 март 2013 г. двамата обвиняеми са извършили периодичен обход – оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 – с. Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище "Никола Вапцаров" - с. Копривлен са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, електромонтьорите не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето.

На 22 април 2013 г. по повод аварийни повикване за нередности в ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение на Трафопост 5 - село Копривлен, двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.

След трагедията тогавашният председател на КЕВР Евгения Харитонова заяви, че максималната глоба, която може да се наложи на ЧЕЗ като дружество по случая, е 1 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com