Държавата съди "Юлен" заради неплатени пари по концесията в Банско

5356
Държавата съди "Юлен" заради неплатени пари по концесията в Банско

Заради неспазване на концесионния договор, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще съди „Юлен”.

Още на 6-ти април екоминистърът Ивелина Василева и изпълнителният директор на Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) Ренета Георгиева са подали иск в Софийски градски съд (СГС), твърди „Дневник”.

"Юлен" отвърна на удара: Прокуратурата не намери доказателства за Банско

Прокуратурата в Благоевград се е отказала да образува досъдебно производство по сигнал на представители на WWF за ски съоръжения в Банс...

Според претенцията на държавата „Юлен” не е плащала системно концесионни задължения за ски зоната в Банско. Натрупани са 180 хил. лева, с неустойката. Парите е трябвало да се плащат и използват от Националния фонд за опазване на околната среда към МОСВ (бел. ред. – сегашния ПУДООС). Договорът за концесия между „Юлен” и държавата беше подписан през 2001 година.

Клаузата за отчисленията към екофонда е едно от нещата, по които страните спорят как точно се тълкува, пише и в анализа на междуведомствената група, назначена от премиера Бойко Борисов през януари тази година. В документа се уточнява, че според държавните експерти тези 5% са допълнителна сума над концесионната такса, която "Юлен" трябва да плаща на държавата. Според самата фирма-концесионер, констатира се в доклада на експертите, въпросните 5% влизат в концесионната такса и не трябва да се плащат отделно от нея.

„Юлен” все още не са получили препис от иска на МОСВ и ПУДООС, казва адвокатът на фирмата Петър Петров, но въпреки това юристът определя претенциите на държавата за неоснователни. Адвокатът на фирмата-концесионер изтъква, че в одитния доклад на Сметната палата не се споменава нищо за задължения на „Юлен” към ПУДООС.

На 20 февруари тази година стана ясно, че "Юлен" няма да вземе престижен екосертификат, въпреки обжалване в съда. Сертификатът EMAS е отказан от МОСВ и е за ски зоната в Банско. Европейската схема за управление по околна среда и одит (EMAS) е доброволен ангажимент от страна на бизнеса по отношение на опазването на околната среда.

Откриха нарушения в концесията на ски зоната в Банско, МС отложи решението си

Редица съоръжения в ски зона Банско са били изградени без нужните документи или са били използвани без разрешителни, като концесионерът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com