Якоруда и Белица - битка за ромски гласове чрез безполезни програми

15558
Якоруда и Белица - битка за ромски гласове чрез безполезни програми
Снимка: БГНЕС

Кметовете на общините Якоруда и Белица, които са от ДПС, отказват да кандидатстват по програма за временна заетост, която може да даде работа на над 100 души в две от най-бедните общини в Родопите. За четири месеца 74 души в Якоруда и 38 души в Белица биха могли да работят – главно да чистят, включително речни корита, разказва Нова телевизия.

Само в Белица безработицата е 60%, т.е. над 1000 души са безработни. 380 лева на месец ще се дават на включените в програмата. Кой влиза в нея обаче – административно се определя от областния управител в Благоевград Бисер Михайлов. Самият Михайлов казва, че правилата са такива и се спускат централно. Той посочва и, че кметовете не са дали мотиви защо се отказват от програмата.

В началото на следващата седмица Реформаторите ще търсят съгласие за местните избори

Виждам подценяване на значението на местните избори от страна на част от колегите от Реформаторския блок. Логично е, след успешно предс...

Кметът на Белица Ибрахим Палев не казва пряко защо е дал отказ от програмата. Той дойде на власт след протест. Палев директно си признава, че 120 гласа могат да решат изхода от изборите. А при 70-тина души, назначени по програма „на ГЕРБ”, щели да се окажат решаващи – въпросът е на кого ще се отблагодаряват за работата. Същата е тезата на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. Той заяви, че е предложил на Михайлов да се направи комисия, която да определя кой да влиза в програмата и къде да ходи да работи. Областният управител на Благоевград отказал и „разговорът приключил”.

В ромската махала в Белица хората си хвърлят боклуците в коритото на местната река. И се молят за европрограми, за да има какво да работят и да не умират от глад.

Програмите за временна заетост не решават проблемите с трайната безработица, категорична е Мика Зайков, експерт на КТ „Подкрепа”. Проблемът е, че трайно трябва да се реши въпросът със заетостта и образованието. Гетата трябва да изчезнат – иначе се чака разпределение на трохи за хора, живеещи в потресаваща бедност. Знам със сигурност, че има интерес от гръцки бизнесмени към региона, за да се разкриват работни места, но кметове умишлено пречат, за да си има гета и да се върти омагьосаното колело, каза Зайкова. А социалният антрополог Харалн Александров заяви, че гетото все повече залага на „жалостта” – че е крайно бедно, но това вече предизвиква негативен ефект. Голямата бедност обаче се налага отгоре, подчерта той. Изход има – промяна на социалната политика, смята Александров.

Между 2003-2011 година са дадени 1,5 млрд. лева по програми за трайна безработица и само 2% от участвалите трайно са си намерили работа. През 2011 година са дадени 57 млн. лева за такива програми, а през 2015 година са предвидени 73 млн. лева, сочи статистика на социалното министерство.

Зеленогорски заплаши с оставка, постави ултиматум на Кънев

На 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския б...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград