Кметът на Банско иска концесия на ски зона "Добринище"

18727
Кметът на Банско иска концесия на ски зона "Добринище"

Кметът на община Банско Георги Икономов постави въпроса с развитието на ски зона „Добринище" по време на поредния семинар за разработване на Плана за управление на Национален парк „Пирин" за периода 2014-2023 г.

В присъствието на представители на Министерството на околната среда и водите, неправителствени организации, общински служители и граждани, градоначалникът настоя пред отговорните институции за отдаването й на концесия, предаде Стандарт нюз.

HORIZON FESTIVAL с трето издание през март в Банско

И тази зима ще бъде вълнуваща с третото издание на фестивала за електронна музика HORIZON FESTIVAL, което ще се завърне в Банско от 7 д...

„Ще се радвам, ако новите стопани на зоната са местни хотелиери и ресторантъори, предимно от Добринище. Друг проблем, по който еколозите упорито мълчат, е и липсата на пречиствателни съоръжения на обектите на територията на парка. В предишния план бяха заложени такива задължения към собственици и ползватели, но тази мярка не беше изпълнена. Препоръчвам в новия план да залегне двугодишен срок за изграждане на пречиствателни съоръжения", каза Икономов.

Той съобщи, че в момента община Банско стартира разработването на проект за въвеждане на електромобили, като целта е да се осигури екологично чист транспорт. Колите не само замърсяват природата, докато се движат на територията на парка, но предизвикват и задръствания. С електромобилите ще бъде постигнат ефект в две важни направления – опазване на околната среда и прецизна организация на движението в НП „Пирин".

„Предлагам на всяка сграда в парка да се учреди прилежаща територия. Така ще се оптимизира ползването на обектите, без да се преминава през сложните концесионни процедури. Подкрепям и рехабилитацията на съществуващите водохващания, което ще позволи максималното използване на водата за нуждите на населението", допълни градоначалникът.

Стана ясно, че през последните десет години площта на горите в Пирин се е увеличила с над 20 хил. дка. „Това е ясен показател, че горите се пазят и не се изсичат безразборно, както се опитват да втълпят на обществото представители на природозащитни организации", подчерта Георги Икономов.

Балкански фестивал „Бохеми“ – неравноделен ритъм, темперамент и кулинария

На 26 и 27 юни 2015г., град Банско ще посрещне за първи път балкански фестивал „Бохеми“. В последния уикенд на месец юни, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com