Кралев и Ангелкова "за" нови ски-писти и лифт на Банско

18527
Кралев и Ангелкова "за" нови ски-писти и лифт на Банско
Снимка: БГНЕС

България трябва да се наложи като разпознаваема и целогодишна туристическа дестинация, в която максимално да се използват всички природни дадености и географско положение. Страната ни заема последно място по брой ски-зони и лифтове в сравнителен анализ с нашите конкурентни държави от Европейския съюз.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри среща между представители на ресорните министерства, туристическия бранш, общините и екоорганизациите, предаде БГНЕС.

Ангелкова подчерта, че туризмът може да бъде средство за преодоляване на икономическите предизвикателства, като с уговорката, че трябва да се спазва законодателство и да не се пренебрегва природата, застъпи тезата за необходимостта от изграждане на нови ски-писти и съоръжения. На тази позиция застана и спортният министър Красен Кралев, който бе категоричен, че в Банско трябва да се изгради още един кабинков лифт.

За нас е много важно да разгледаме какви са възможностите за планински туризъм, за да развиваме България като целогодишна туристическа дестинация, каза в началото на срещата Николина Ангелкова.

Страната ни разполага с достатъчно природен потенциал, екомаршрути и културно-исторически дадености, както и най-вече потенциал за ски-туризъм, добави министърът. "Иска ми се не просто да констатираме какво са направили другите, а да участваме активно в процеса и да дават и нас за пример", пожела си тя. Ангелкова даде за пример Испания, където туризмът е помогнал за излизането от икономическата криза. Малка държава като Андора със само 70 000 души население на година има 3 млн. туристи, добави тя.

Туристическата индустрия е голяма предпоставка за бизнес, за да можем максимално да отговорим на днешните икономически предизвикателства, добави министър и заяви още, че това не трябва да се случва в разрез със законите и природата. Имаме изключително богато биоразнообразие, като се намираме на второ място по биологично разнообразие в Европа, посочи министърът. Тя отчете, че България разполага с 4 млн. хектара горски фонд, 13 природни парка, 89 резервата и 37 000 километра планински маршрути.

Същевременно България заема последно място по брой ски-зони и лифтове в сравнителен анализ с другите наши конкуренти държави в ЕС, отчете тя. "Имайки предвид потенциала е много важно да предприемем конкретни стъпки в посока максималното развитие на зимния и ски-туризъм, като това не означава да кръстосаме всички планини с писти и лифтове", каза министърът на туризма. Необходимата допълнителна инфраструктура трябва да е съобразена с природата, но както нашите приятели от Австрия, Италия, Чехия, Андора са успели, ние също можем, каза тя. "Вече сме утвърдена дестинация и сме в календара на световната ски федерация, което ни поставя в доста добра позиция сравнение с всички останали големи държави и ни налага на пазара", добави тя.

След като вече важността на сектора е осъзната и има министерство на туризма е редно да се положат усилия, за да се наложи България като разпознаваема и целогодишна дестинация, в която максимално да се използват всички природни дадености и географско положение, призова Николина Ангелкова, като си пожела България да започне да бъде включвана на по-високи места в класациите.

Участие в срещата взе и спортният министър Красен Кралев, който посочи, че за него е важно да има условия за туризъм и професионалния спорт. "За съжаление на повечето места липсват подходящите условия, а съществуващите са остарели и това създава предпоставки за инциденти", каза той, като по думите му с наличието на съществуващите съоръжения е трудно да се изпълни основния приоритет на спортното министерство - развитието на масовия спорт.

Кралев избори някои от успехите на родните професионални спортисти в зимните спортове и посочи, че според него те са постигнати въпреки липсата на подходящи условия и за него те са герои. "Във вода газим, жадни ходим. Сняг газим, писти нямаме", каза той. Банско е прекрасна ски-зона, но категорично е необходимо изграждането на още един кабинков лифт, за да стане световна дестинация, отчете той. Кралев подчерта, че ключовата дума трябва да бъде "баланс", и тя трябва да се спазва от екоактивистите и инвеститорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com