Никой от ромите в Гърмен не иска да се махне от готвените за събаряне къщи

5425
Никой от ромите в Гърмен не иска да се махне от готвените за събаряне къщи
Снимка: БГНЕС

Няма живеещ в квартал "Кремиковци" в Гърмен, който да е поискал да бъде настанен временно в жилище от Общината. Няма и жител, който да е попълнил декларация за социално и имотно състояние, предаде БНР.

Попълването на декларация за социално и имотно състояние беше едно от решенията на Общинския съвет от края на юли, за да може да продължи принудителното премахване на незаконните къщи в "Кремивкоци". Крайният срок да се подадат декларации е днес (31 август).

Процесът на събаряне на незаконните постройки в Гърмен ще продължи

Незаконните постройки в Гърмен няма как да бъдат узаконени и процесът по събарянето им ще продължи. Това заяви за "Фокус" областният уп...

След предупредителното писмо на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, държавата задължи местната власт да намери бързо решение на проблема с осигуряване на временни жилища за ромските семейства, чиито 125 къщи трябва да бъдат съборени. На извънредно заседание в края на юли местните законодатели не успяха да съберат необходимите гласове за предоставяне на бившата училищна сграда в село Осиково за настаняване на ромските семейства и затова се взе решение общината да наеме къщи, които да предостави на останалите без дом деца и техните родители. Жител на Гърмен и семейство от София пък са предоставили две къщи за настаняване на ромски семейства.

Повечето от жителите на квартала обаче са категорични в нежеланието си да напуснат махалата и общността. Заради това институциите предоставиха на семействата декларации, в които трябваше да попълнят информация за социалния си статус, имотното си състояние, както и да отговорят на въпросите могат ли да си закупят парцелите, върху които да изградят законни къщи, и дали биха приели да бъдат настанени временно в други жилища. До този момент не е попълнена нито една декларация, каза кметът на общината Минка Капитанова.

Подобно на Гърмен и във варненският квартал "Максуда" започна събаряне на постройки. Там обаче ЕСЧП не взе отношение по жалби срещу действията на местните власти.

 

Питат ромите в Гърмен за имоти, доходи и помощи

Общинският съвет в Гърмен в присъствието на областния управител Бисер Михайлов прие специална декларация по отношение на жителите на ро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com