Нови хотели в Пирин няма да се строят

12625
Нови хотели в Пирин няма да се строят

Строителството на хотели и нова леглова база в Пирин планина са абсолютно забранени. Това стана ясно на организираното обществено обсъждане на новия План за управление на Национален парк „Пирин", което се състоя в четвъртък в курорта Банско, предаде Стандарт нюз.

Над 130 заинтересовани лица, представители на Министерството на околната среда и водите, на Юнеско, на общини, на бизнеса и на неправителствени организации участваха в дискусията на разработващия се в момента План за управление на НП „Пирин".

Еколози: Бившият еко министър е разрешил нов лифт в Национален парк Пирин

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" съобщи, че бившият министър на околната среда Станислав Ан...

Екозащитниците за пореден път бяха уверени, че няма как на територията на парка да се разреши строеж на хотелски комплекси и други сгради за нощувка на туристи.

Изпълнителите на проекта и представителят на МОСВ инж. Михаил Михайлов категорично заявиха, че дали ще се изграждат ски писти и лифтове не зависи от този план. Още по-малко той ще разрешава или забранява тази дейност. Планът за управление определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави в тях. Но допустимите възможности са само за спортна и туристическа дейност, както и такава, която да ги обслужва.

Никакво строителство на хотели и нова леглова база, категорични бяха изпълнителите на проекта. В исторически план границите, режимът и управлението на територията на Национален парк „Пирин" са претърпели редица промени, но те винаги са били свързани с неговото развитие и съхранение, така ще бъде и занапред, допълниха експертите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com