Ромите с бутнатите в Гърмен къщи спят на открито, задават се нови протести

8313
Ромите с бутнатите в Гърмен къщи спят на открито, задават се нови протести
Снимка: БГНЕС

На палатка, с огън за отопление - така прекараха тази нощ циганите, чиито къщи бяха бутнати в ромската махала "Кремиковци" в Гърмен. Припомняме, че вчера (29 юни) бяха съборени 4 постройки, а още 1 беше бутната доброволно от ползвателите ѝ.

Цялата акция беше съпроводена от закани на ромите, че ако някой дойде да им бутне къщата, ще го посрещнат с брадви, ще се самозапалят.

Бисер Михайлов: Хората в Гърмен не са знаели, че строят върху земеделска земя

Според областния управител на Благоевград Бисер Михайлов хората от Гърмен имат основателна причина за недоволство, защото не са били ин...

Кметицата ни обеща да ни узакони местата, аз съм без мъж, с малки деца и внуци, разказа пред Нова телевизия Здравка, една от жените, останали без къщи. Същевременно кметицата на Гърмен Минка Капитанова не иска да се появи в "Кремиковци", защото я било страх от негативните настроения срещу нея там. Самата Капитанова обясни, че е готова да отговаря на въпроси, но не и на територията на "Кремиковци", а пред или в сградата на общината.

Защо кметицата се крие, защо за един месец не можа да излезе със становище къде можем да бъде настанени, попита друга жена. И се оплака, че няма кой да им помогне. Играела е хора тук, когато я избирахме, сега я няма, вместо всеки ден да ни помага, добави жената.

Няма да си дам децата, категорична е Здравка на въпрос дали ще даде децата си на социалните служби. С мен ще са, много ги обичам, добави тя.

Готвят се и нови протести - както на ромите, така и на жителите на Гърмен и Марчево. Изчисления на хората от Гърмен и Марчево сочат, че при сегашното темпо всичките 124 незаконни постройки ще бъдат бутнати чак през август 2017 година.

В Гърмен надстроили незаконни къщи с нови постройки и се почва процедура отначало

Премахването на общо 5 незаконни постройки в Гърмен днес (29 юни) се оказа само първа стъпка по отношение на общо 124 незаконни строежи...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com