Ромски закани - палим всички къщи в махалата и в Гърмен, ако има бутане

15351
Ромски закани - палим всички къщи в махалата и в Гърмен, ако има бутане
Снимка: БГНЕС

Заплахи дори със самозапалване – това е картинката в ромската махала „Кремиковци” преди старта на принудителното събаряне на незаконни постройки там. По план днес трябва да бъдат съборени четири къщи, още две чакат за средата на юли месец. А незаконните постройки са 124 и нито една досега не е бутната доброволно, въпреки поканите на ДНСК това да бъде сторено!

Жени с деца са окупирали една от къщите, които трябва да бъдат бутнати. Не съм съгласна да ми съборят къщата, казва една от тях. Няма да ги пускаме да влизат, защото къде ще вървим, нямам нито майка, нито баща, повтори друга пред камерата на bTV. Четирима души живеем тук, казват те. Кметовете ни казваха, че са узаконили къщите ни, твърдят циганите.

Омбудсманът: Нужно е комплексно решение на проблема с незаконното строителство в ромските квартали

Ситуацията в Гърмен е сложна и има доста деца и семейства в риск. Напрежението все още е разпознаваемо, а диалог не е намерен. Засега ...

Ромите искат кметът на Гърмен Минка Капитанова да дойде, но в момента тя не е в Гърмен – заради неотложни ангажименти. Ромите вярват, че кметицата е подкупена. Никъде няма да отида, ще стоя в къщата с децата, докато не ми намерят общинско жилище, твърди майка на три деца пред Нова телевизия. Една къща да падне, ще се самозапалим, ще запалим всички къщи, ще палим целия Гърмен. Така сме решили, така ще правим, заканва се друга циганка, която твърди, че си е родена в „Кремиковци” и там си е живяла цял живот. Платена ми е къщата, платено ми е мястото, прибави трета жена и заяви, че въпреки това не знае дали ще й бутнат къщата. Как да прибера всички, които ще останат без къщи, пита риторично тя.

Ромите правят подписка, която ще внесат в Народното събрание – с условието, че има вариант да се спре събранието на къщите за около 2-3 месеца. Знаем си правата, имаме право да останем, твърдят ромите.

От почти месец насам има протест на хората в Гърмен и от село Марчево, които искат законът да важи за всички и незаконните постройки да бъдат бутнати.

Позицията на омбудсмана

Събарянето на незаконните постройки в Гърмен започва в понеделник

Първите четири незаконни сгради в ромския квартал на Гърмен ще бъдат премахнати идния понеделник - 29 юни, а други шест незаконни пост...

Заради събарянето на четирите къщи днес омбудсманът Константин Пенчев заяви, че първоначално Минка Капитанова казала, че има къде да бъдат настанени хората. В четвъртък вечерта (25 юни) обаче кметицата вече сменила позицията си, като дори не знаела кои точно къщи ще бъдат бутани. Става въпрос, че сега държавата тръгна да събаря незаконните постройки в една ромска махала, а не във всички ромски махали в България. Показаха ми документи, в които кметът в Гърмен (бел. ред. – Ахмед Башев) им е давал уж парцели, а това са били всъщност земеделски земи, обясни Пенчев.

На въпрос дали има законово изискване да се осигури дом на хората, чиито къщи днес ще бъдат бутнати, Пенчев отговори, че в българския закон не е записано такова нещо, но в европейските норми така е прието. Говорим за хуманитарен проблем, подчерта омбудсманът. Държавата не може да позволи да има тълпи бездомници. Ако 124 къщи са незаконни, има ли въобще законни, попита Пенчев. И добави, че е продавана земеделска земя, върху която вече е има издигнати постройки.

Попитан каква е разумната посока в крайна сметка, Пенчев отговори, че по закон трябва да бъдат бутнати всички незаконни постройки на всички. Да се върнем към многото остъклени балкони, летни кухни и т.н. – ако ги бутнем, какво ще стане – революция, сигурен е Пенчев. Той поиска държавата да покаже, че има план какво да се направи. И българите, и ромите в Гърмен са убедени – няма държава, завърши Пенчев. На фона на неговите думи ромите от Гърмен обявиха, че Ахмед Башев е бил кмет, когато им е обещавано да им узаконят къщите. Ако стане земетресение, ние циганите сме виновни, е настроението в "Кремиковци". Чухте за търговете - говорим за земя, която още не е продадена и има страх сред ромите, че някой може да я купи на търг. Има много къщи, които не стават за живот, но има и други, които са годни за живеене, каза Пенчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com