Възстановяват астрономическата обсерватория в Благоевград

14193
Възстановяват астрономическата обсерватория в Благоевград

Да се върне старата слава на астрономическата обсерватория в Благоевград. Това е амбицията на общинското ръководство. То търси подкрепа от страна на общинските съветници, които трябва да я дадат на сесията си на 27 март. Сградата се намира в парк „Ловен дом", но е в окаяно състояние, тъй като преди повече от 20 години бе занемарена и изоставена, предаде Стандарт нюз.

Преди 1989 г. в нея се провеждаха кръжоци, непрекъснато идваха на посещение ученици и студенти, които имат влечение към астрономията, но няма къде да я практикуват. „Имаме разбирането на държавата за отпускането на средства за ремонт на постройката. Целта ни е да може децата да научат нещо полезно, да могат да правят наблюдения с телескоп, да трупат знания. Ще осигурим 5 работни места. С помощта на държавата ще успеем да възстановим дейността на астрономическата обсерватория.

Астрономически игри във варненския планетариум

Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник” организира празник в чест на 540-годишнината от рождениет...

Предвижда се да отвори врати на 1 септември тази година, след като я ремонтираме", заяви председателят на Комисията по икономика и приватизация в местния парламент Красимир Роячки.

На по-късен етап община Благоевград ще кандидатства и по европейски проект за развитието и модернизирането на обсерваторията. За да се случи това, тя трябва да е отворена и да функционира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград