Извънредна среща в Благоевград заради огнището на бруцелоза

4104
Извънредна среща в Благоевград заради огнището на бруцелоза
Снимка: bnr.bg

В Благоевград се проведе извънредна среща на Областната епизоотична комисия по инициатива на областния управител Бисер Михайлов. Причината е констатираното огнище на бруцелоза по дребните, преживни животни в село Кочан.

Срещата имаше за цел, да запознае обществото с местонахождението на огнището и фактическата ситуация в момента, както и да се дадат насоки за превенция от разпространяването на коварната болест. Изготвени са мерки с цел предотвратяване на по-нататъшното заразяване в област Благоевград. На срещата присъстваха Стоян Мавродиев, д-р Атанас Григоров, главен епизоолог в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград и други експерти и специалисти от региона, предаде "Фокус".

Огнище на бруцелоза в с. Кочан

Ново огнище на опасното заболяване „бруцелоза" е установено в страната. То се намира в сатовчанското село Кочан, където 22 овце в...

Д-р Атанас Григоров представи клиниката на заболяването и опасностите, които произтичат от него. Той припомни, че преди две години на същото място са били открити 650 овце, заразени със шарка, които е трябвало да бъдат умъртвени. Григоров каза, че тази година по време на изпълнение на Държавната профилактична програма за 2015 г., която включва вземане на кръв от дребни и едри, преживни животни за наличие на бруцелоза са установени 20 проби, които потвърждават заболяването.

В населеното место има 180 говеда, 2300 овце, 150 коня, 90 кучета и 180 кози, които са възприемчиви към заболяването. Заболяването е зоолозно и засяга, и хората. Животните, които носят заразата не проявяват типична клиника, за да може собственикът да обърне внимание. Болестта се установява само чрез кръвна проба, търсят се антитела, веднъж открити такива се поставя диагнозата.

Коварната болест се разпространява чрез околоплодните течности при раждане на животните. Основно боледуват хората, които отглеждат болните животни. Атанас Григоров подчерта лошата практика на жителите на село Кочан, които по негови думи, нямат практиката да изваряват добитото мляко от животните. При термична обработка над 70 градуса бактерията се неутрализира, но когато млякото не се изварява всеки продукт бива заразен с болестта. Кръв ще се взима през 50 дни, огнището ще бъде затворено при две поредни отрицателни кръвни проби.

Атанас Григоров поясни, че стадото се намира извън селото, но не може да даде гаранция, че болните животни нямат допир до други преживни животни в местностите за паша. Като позитив от създалата се ситуация, за по-бързото отстраняване и ограничаване на болестта, главният епизоолог посочи, че животните в този период нямат мляко, но опасността остава, тъй като и месото е заразно. Заразата, според Атанас Григоров, е тръгнала от закупено животно, като все още не е установен произходът на животното.

Установиха две нови огнища на бруцелоза

При изпълнението на Държавната програма са констатирани две нови огнища на заболяването бруцелоза - в благоевградското село Кочан и в г...

Работата по изясняването на ситуацията продължава. За служителите, които работят в огнищата на заразата са предоставени защитни облекла, тъй като в Кюстендил вече има трима заболели в следствие на работата си в такава среда. Доктор Минкова от РЗИ – Благоевград уведоми, че към момента не са подадени сигнали за заболели от бруцелоза хора. Инкубационният период при тази болест е много дълъг, около 15 дни, поясни тя.

Болестта започва по-много нетипичен начин, симптомите могат да се сбъркат с грип или остро респираторно заболяване. След известно време болестта засяга, нервната система и сърдечно-съдовата система. Заболяването е много коварно. Заразеният човек прекратява веригата на заразяване, т.е той не може да зарази друг. Болестта трябва да се диагностицира своевременно, за да се избегне трагичния изход от нея. В понеделник, РЗИ – Благоевград, ще предупредят общопрактикуващите лекари, ще се изготви и брошура с препоръки към населението за превенция от заболяването. МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните.

С цел предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на други населени места от област Благоевград, от днес започва прилагане на всички мерки, описани в заповедта на Областния управител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com