Обвинение: Природозащитници вземат пари от чужбина срещу Банско

21833
Обвинение: Природозащитници вземат пари от чужбина срещу Банско
Снимка: БГНЕС

Днес, в 9:00 часа, пред Министерския съвет ще се съберат природозащитници, за да внесат писмо до правителството по отношение на ски зоната в Банско. С него ще се иска да не се узаконява "завземането" на 340 декара от концесионера "Юлен" АД.

От два дни хора от "За да остане природа в България" се оплакват от телефонен тормоз. За виновник е сочен арх. Емил Леков, който е проектант на ски писти, свързан с "Юлен" АД. Леков твърдо отрича да е виновен, като смята, че има "набеждаване" от страна на бившия лидер на "Зелените" Борислав Сандов.

Природозащитници: Правителството се готви да наруши закона заради "Юлен"

Зад лозунгите за „нова кабинка“ се крие желанието на концесионера "Юлен" АД да се узакони незаконното застрояване в ски-зон...

Режисирано изпълнение – така Филип Цанов от „Природа за хората и регионите” определи в сутрешния блок на Нова телевизия думите на Борислав Сандов по адрес на "Юлен" и Цеко Минев от вчера. Заплашват обществото и правителството, че ще правят „Орлов мост” 2 – все едно кой знае какво се е случило на „Орлов мост” 1, коментира Цанов, който е член на организация, свързвана с Цеко Минев.

През 2004 година се направи план за управление на Национален парк „Пирин”, който е изготвен с помощта на швейцарски експерти. Най-големите критикари на развитието на Национален парк „Пирин” са хората от швейцарския клон на WWF, посочи Цанов. В момента има две швейцарски програми – „Прозрачни планини” например, като и двете програми не ги интересува нищо друго, освен ски зоните в Банско. Друга програма – американска, е за план за управление на Рила. Много взеха да ни помагат от Швейцария и САЩ в грижата за планините, натърти Цанов.

Твърдя, че енергията на природозащитниците е насочена само към пистите в Банско. Например в „Сребърна” 15 години изтичат фекалии и реакция от тези хора няма. Хората около Сандов и Тома Белев получават пари, за да провалят зимния ни туризъм. От Швейцария не искат да се развиваме – знаете ли, че там няма и една мечка, каза Цанов. Същото се случва и в Пампорово – ще се бутне един вече изграден лифт, добави той.

Според Филип Цанов само от 2% на територията на Национален парк „Пирин” – 1000 хектара, се използва за развитие на зимни спортове. Има одобрение от ЮНЕСКО за това. Точно там ще прекараме втория лифт, а при първия лифт са отрязани само 3 хил. дървета, сега се планира да се отсекат 2 хил. лева, обясни Цанов.

Борислав Сандов: Ще има нов "Орлов мост", ако МС амнистира Цеко Минев

За толкова години няма един доказан факт срещу нашите тези относно ски зоната в Банско, категоричен беше бившият председател на „...

Срещу ски зоната има заведени 58 дела! Има 10 проверки на ски зоната в Банско, сега се прави 11-та, подчерта Цанов. За един лифт се излива целенасочена кампания, сигурен е той.

На въпрос какво е отношението на Цеко Минев по въпроса, Филип Цанов отговори: „Не съм му адвокат, свържете се с него и той ще ви каже”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com