Окончателно: "Юлен" не получава екосертификат на доброволна основа

16604
Окончателно: "Юлен" не получава екосертификат на доброволна основа

Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България" приветства окончателното решение на Върховния административен съд от 18 февруари 2015 г. по дело 13995/2014, с което е потвърден отказът на екоминистерството да регистрира концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД по Схемата на Общността за управление по околна среда и одит EMAS съгласно европейския Регламент № 1221/2009. Делото бе инициирано през 2014 година след жалби на министерството и екологични организации срещу скандално решение на съдия Андрей Икономов.

Отказът на министерството да издаде екосертификата по EMAS се позовава на забраната в регламента да се сертифицират фирми, за които има информация, че нарушават екологичното законодателство.

Заплашват Сандов заради казуса Банско

Бившият лидер на "Зелените" Борислав Сандов е бил заплашван заради позицията му по казуса Банско. Това съобщи самият той в профила си в...

В своето решение съдът прави задълбочен анализ на прилагането на европейския регламент по EMAS и установява, че "по делото са налице доказателства за извършени от "Юлен" АД нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда", която не позволява издаването на екосертификата по EMAS. Според съда доказателства за нарушенията са данните в наказателни постановления, заключителни актове от проверки на прокуратурата, сигнали за нарушения от неправителствени екологични организации, становища от контролните органи по околна среда, както и публични доклади на Сметната палата.

Липсата на готовност за сертифициране на ски зона Банско по EMAS е обоснована от съда и с наличието на данни за "негативни екологични последици от нарушенията, изразяващи се включително и в постановяване по случая на Решения № 34 COM.7B.19 и № 34 COM.8B.5 от 2010 г. на Комитета по световно наследство към ЮНЕСКО за изключване на територията на ски зона "Банско" от обекта на световно наследство, поради увреждане на уникалната му природозащитна стойност в резултат на строителството на ски-писти, ски-съоръжения и съпътстваща инфраструктура, чието продължаване съставлява критична заплаха за обекта".

Досега "Юлен" АД се опита на два пъти да вземе сертификат по EMAS, но със сегашното решение на това е сложен край. Претенциите на концесионера бяха на база декларациите на сертифициран екип от важни европейски специалисти - Lloyd's Austria, University of Applied Sciences bfi Vienna.

Европейската схема за управление по околна среда и одит (EMAS) е доброволен ангажимент от страна на бизнеса по отношение на опазването на околната среда.

"Юлен" отвърна на удара: Прокуратурата не намери доказателства за Банско

Прокуратурата в Благоевград се е отказала да образува досъдебно производство по сигнал на представители на WWF за ски съоръжения в Банс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com