В Банско готови да започнат да строят втория лифт до края на 2015 г.*

18481
В Банско готови да започнат да строят втория лифт до края на 2015 г.*

Премиерът Бойко Борисов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов в Министерския съвет. На нея бяха обсъдени изграждането на втори кабинков лифт и уплътняване на ски зоната.

Представителите на Общината са призовали премиерът да излезе с решение до края на февруари, за да се определи размерът на концесията и да се променят и планът на парк „Пирин”.

Кметът на Банско води делегация при президента и премиера

Делегация от Община Банско, водена от кмета Георги Икономов, ще се срещне с най-влиятелните политически фигури в четвъртък, 5 февруари....

Решението може да взето в периода от 15 февруари или до края на месеца. Икономов беше категоричен, че проблемът с изчакването на туристи пред кабинковия лифт е огромен, тъй като вече се увеличава броят на чакащите и през делничните дни. В резултат се губят туристи и всеки ден е загуба и връщане назад не само за Банско, но и за цяла България.

Все още не е ясна каква ще бъде стойността за изграждане на втори кабинков лифт. Това е така, тъй като при разрешение да бъде строен, той първо трябва да бъде проектиран, за да се види къде трябва да бъдат разположени лифтът и пистите, за да не застрашават природата и да не бъдат засегнати местообитанията.

"Ако до края на февруари имаме разрешение за втори кабинков лифт и уплътняване на ски, веднага ще имаме готовност да започне проектирането и до края на годината може да бъде направена първа копка", каза кметът.

Кметът на Банско е направил общината да получава 50% от концесионната такса. Това стана ясно след срещата с премиера в Министерския съвет. Икономов каза още, че приходите от туристически данък, които се получават на година в хазната на общината са около 700 хиляди. Като те се използват предимно за реклама при посещения на борси и изложения в Европа.

Банско отново излезе на протест заради лифта

Близо 300 души от Банско със знамена и плакати блокираха за 30 минути пътя към курортния град. Протестиращите искат изграждане на вто...

След срещата кметът каза, че не трябва да има противоборство между представителите на Община Банско и еколозите, които застават в опозиция. „За да постигнем успех всички трябва да съсредоточим своите усилия”, заяви градоначалникът, цитиран от агенция "Фокус". 

Той добави, че премиерът ще вземе под внимание исканията на представителите на Банско. Под тази позиция се обединяват не само представителите на общината, а също така и концесионери и спортисти. Когато усилията се обединят, тогава ще стигнат до крайната си цел.

Съвсем скоро ще излезем с решение, което да успокои жителите на Банско. Решението и становището ни многократно е изразявано ясно и категорично. Смятаме, че без втори кабинков лифт не може да има ясни условия за ски туризъм и спорт в Банско. Това каза вчера пред журналисти министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Министерството на туризма подкрепя развитието на зимния туризъм и категорично стои твърдо зад възможностите за втори лифт в Банско при спазване на всички изисквания на закона. Това каза от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти след заседание на Министерския съвет.

Кралев и Ангелкова "за" нови ски-писти и лифт на Банско

България трябва да се наложи като разпознаваема и целогодишна туристическа дестинация, в която максимално да се използват всички прир...

*Информацията е актуализирана в 12.27 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com