Властите признаха, че 15 години трае процесът по бутане на къщите в Гърмен

2573
Властите признаха, че 15 години трае процесът по бутане на къщите в Гърмен
Снимка: БГНЕС

Решението да се съборят къщи в квартал „Кремиковци” не е политическо. Това заяви шефът на ДНСК Милка Гечева.

Гечева призна, че преписката от Община Гърмен за строеж на незаконни къщи е от 2000 година. Тогава е имало 14 строежа и са издадени предписания за спирането на строежите. След това многократно е упражняван контрол върху тези заповеди за спиране и е напомняно на Община Гърмен да извършва проверки, както има задължение по закон. Факт е, че този контрол не е упражнен и през 2007 година отново се правят проверки. Може да се каже, че всичко е ставало със знанието на местната власт, разказа Гечева.

Ромите в Гърмен сами са бутнали 2 незаконни постройки

Жители на гърменския квартал "Кремиковци" сами са бутнали две незаконни постройки. Едно от жилищата е на местния пастор, който е един о...

От 2001 до 2007 година строителството продължава, през 2007 година ДНСК издава още заповеди за спиране на още 14 къщи. А през 2011 година е издадена заповед за премахване на 124 къщи в квартал „Кремиковци”, разказа Гечева.

И в момента последните възлагателни писма за бутане на къщите се обжалват пред съда. Издирвали сме хора, отишли „за билки”, за да им връчим постановленията, разказа Гечева за премеждията пред властите. Освен всичко друго, постройките са издигнати в земеделска земя, в чужд имот, добави тя.

Не се прави разлика между това дали строежът отговаря на норми за проектиране или не. Ако строежът няма строителни книжа, във всички случаи е незаконен, подчерта шефът на ДНСК.

Беше даден пример с хотел „Морско конче” – на 3 километра от Китен, който има незаконосъобразно издадено разрешение за строеж. Докато не влезе в сила заповед за бутане, хотелът не е незаконен. Смятам обаче, че обжалването ще приключи доста по-бързо, защото ще е само на една инстанция, каза Гечева. Но и при издаването на заповед за премахване, тя може да бъде обжалвана на две инстанции, уточни шефът на ДНСК.

Ромите в Гърмен се канят да излизат на протест след два дни

Трябва да се търси начин как ромите да останат да живеят законно на родното си място. Те бяха прави в едно – Лиляна Павлова трябв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com