"За да остане природа в България": Изходът за Банско е разваляне на концесионния договор

3394
"За да остане природа в България": Изходът за Банско е разваляне на концесионния договор
Снимка: БГНЕС

Развалянето на сегашния концесионен договор за ски зоната и конкурс за нов концесионер е единственият законен изход от създалата се ситуация в Банско, заявиха от коалиция "За да остане природа в България". Природозащитниците се активизираха след скандалното обсъждане на зимния туризъм в България през миналата седмица, когато природозащитници опънаха плакати пред министри и експерти, след като беше съобщено, че управляващите партии имат съгласие да се строи втори лифт, но впоследствие от Министерския съвет уточниха, че не е вземано такова решение.

От една година се очаква кабинетът да вземе решение за промяна на концесионния договор на "Юлен", след като проверка установи, че фирмата е ползвала 64% по-голяма площ от договореното. От изяви на вицепремиера Румяна Бъчварова през почивните дни се разбра, че тази седмица Банско отново ще се обсъжда в рамките на Съвета за развитие, след което окончателното решение ще се вземе от министъра на екологията или премиера, пише в. "Сега".

Пореден рунд между Каролев и природозащитниците заради Банско

Пореден рунд между съветникът на Божидар Лукарски Владимир Каролев и представител на WWF Александър Дунчев, се проведе в ефир по темата...

Според "За да остане природа в България" собствеността върху съоръженията е неясна, те липсват от кадастъра на Банско и никой не може да проследи кой къде строи незаконно. Тома Белев от Асоциацията на парковете в България посочи, че има и друго нарушение на договора - допуснато е трети лица да извършват стопанска дейност на територията на концесията, визирайки офшорката "Маренго Трейдинг", на която "Юлен" прехвърли преди време 3-седалковия лифт.

Еколозите искат актуване на лифтовете и пистите като държавни и нанасянето им в кадастъра. И без друго държавата осигурява допълнително значими средства за състезания, изтъкна Белев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com